Rederij Wadden Transport

» Kapiteins Kroniek «

 

Raad van State toetst bestemmingsplan Willemshaven (nr. 24)

11 april 2017

LC

Harlingen met mond vol tanden in rechtszaak Willemshaven

HARLINGEN  De gemeente Harlingen kon gisteren bij de Raad van State geen enkel cijfer of recent onderzoek overleggen waaruit de behoefte aan een nieuwe jachthaven in de Willemshaven blijkt.

Het hoogste rechtscollege boog zich over de juistheid van het bestemmingsplan op verzoek van Rederij Wadden Transport van Fred Lakeman. Voor hem is er in de nieuwe plannen voor de Willemshaven geen plek meer, vindt de gemeente.

Maar een goede onderbouwing hiervoor lijkt te ontbreken. Op de vraag of er voldoende gekeken is naar Lakemans belangen, stond de gemeeente met de mond vol tanden. Ondanks aandringen van Terschelling, Vlieland, en het ministerie van Defensie om Lakeman een ligplaats te gunnen, gaf het Harlinger gemeentebestuur niet thuis. Volgens Lakeman is de jachthaven een prestigekwestie van het bestuur geworden. Dat heeft de hakken in het zand gezet en kan blijkbaar alleen nog door de Raad van State worden teruggefloten.

Op kritische vragen van de Raad had de gemeente niet echt duidelijke antwoorden. Dat de havendienst en het loodswezen een ligplaats hadden afgewezen was de gemeente woordvoerder onbekend. Over de kosten van een verplaatsing van Wadden Transport wist hij niets.

Lakeman wil garanties van de gemeente en niet langer op de schopstoel zitten. Hij vindt het gevaarlijk om naast een jachthaven afgemeerd te liggen. Verder wees hij op de monopoliepositie die Doeksen zou krijgen als hij niet kan terugkeren.

Rechter Janny Krannenburg riep gemeente en Lakeman op om zo snel mogelijk om tafel te gaan zitten. Binnen zes tot twaalf weken doet zij uitspraak.

Nieuwe campus voor Maritiem Instituut

12 januari 2017

Op 6 juli afgelopen jaar 2016 werd begonnen met de bouw van een nieuw schoolcampus van de NHL Hogeschool Maritiem Instituut Willem Barentsz te Terschelling. De vier gebouwen met 204 eenpersoonskamers werden gebouwd door Koopmans Bouwgroep uit Enschede. Een vijde gebouw met studieruimte, bar en fitnessgelegenheid maakt ook onderdeel van het project. Aanvoer van het project is verzorged door Rederij Wadden Transport in samenwerking met Combex Transportbedrijf....